MARIN
I 1964 vandt Axel Borup-Jørgensen med værket Nordisk Sommerpastorale førsteprisen i en konkurrence om et kort orkesterværk, som Danmarks Radio havde udskrevet.
Med førsteprisen fulgte en bestilling på et stort orkesterværk i anledning af Radiosymfoniorkestrets 40-års-jubilæum i 1965.
Værket blev MARIN, som Axel Borup-Jørgensen arbejdede på i årene 1963 til 1970, hvor det blev uropført af Radiosymfoniorkestret under ledelse af Herbert Blomstedt.
MARIN kan beskrives som et mørkere søster-stykke til den lyse, pastorale idyl i Nordisk Sommerpastorale.
MARIN er ét langt, detaljeret, symfonisk digt for et endnu større orkester, et forsøg på at skildre havet ved en sammensmeltning af toner, rytmer, farvninger og spillemåder til en klang, sammensat af stemmer, som på én og samme tid er helt individuelle og ikke lader sig adskille. En slags landskabsmaleri i lyd.
I 1970 blev MARIN præmieret ved International Rostrum of Composers i Paris, og i 1978 blev MARIN opført i Stockholm som afslutningsværk på Nordiske Musikdage af Stockholms Filharmoniske Orkester under ledelse af Francis Travis.
Om værkets tilblivelse
MARIN blev en milepæl for Axel Borup-Jørgensen som komponist.
Kompositionen og renskrift af det enorme partitur, hvor alle instrumenter i orkestret har deres egen individuelle stemme, krævede en enorm arbejdsindsats.
Partituret, som fylder 71 sider, blev håndskrevet med blæk på ark af transparent folie, som var 130 x 30 cm, og hvis komponisten skrev forkert, måtte fejlen slettes med et barberblad. Det tog ca. 50 timer at færdiggøre en side.
Efter MARIN koncentrerede Axel Borup-Jørgensen sig i stadig højere grad om kammermusikalske værker og undgik de store orkesterbesætninger med stærkt opdelte strygerstemmer.
Animationsfilmen MARIN
Umiddelbart efter Axel Borup-Jørgensens død i 2012 påbegyndtes et kæmpe udgivelsesværk, som udover en animationsfilm, MARIN, bygget over Axel Borup-Jørgensens orkesterværk af samme navn, består af portrætfilmen AXEL og en cd med en række af Axel Borup-Jørgensens værker.
Animationsfilmen MARIN er ikke et forsøg på at guide lytteren gennem Axel Borup-Jørgensens store orkesterværk, eller en visuel beskrivelse af, hvad det sker i musikken.
Tanken bag filmen er at skabe en visuel fantasi, der er lige så åben for fortolkning, som værket er i sig selv, men som samtidig giver lytteren mulighed for at lade øjet søge og måske finde hvile i filmens mange detaljer.
Filmen har ingen handling, men viser billeder fra et fantasilandskab under vandet, befolket af væsener, marener, gennem hvilke lytteren oplever det undersøiske univers.
Mange af figurerne og scenerierne i filmen er inspireret af tegninger og skulpturer, som Axel Borup-Jørgensen har skabt.
I forbindelse med skabelsen af filmen, blev MARIN genindspillet med DR Symfoniorkestret under ledelse af Thomas Søndergård.
MARIN er udgivet af OUR Recordings
OPUS Klassik
I oktober 2018 modtog MARIN i Konzerthaus Berlin ved en gallakoncert transmitteret på den tyske TV-station ZDF en af den internationale musikindustris største priser, den tyske OPUS Klassik i kategorien Musik-DVD-/Blu-ray-Produktion des Jahres.
P2 Prisen 2019
Den 14. februar 2019 modtog animationsfilmen MARIN P2 Prisen 2019 i kategorien Årets Album, Ny Musik.
Prisen blev overrakt ved en priskoncert i Musikkens Hus i Ålborg, og i sin motivation skrev juryen bl.a.:
Udgivelsen MARIN er med sin kombination af optagelser af kærneværker, portrætfilm og animationsfilm en pragtudgivelse, der formidler Axel Borup-Jørgensen som komponist og menneske på en meget overbevisende måde. I kraft af denne udgivelse placeres Axel Borup-Jørgensen omsider som den centrale danske modernistiske komponist han er